MEDYAYA YENİ DÜZEN DEVLET-MEDYA İLİŞKİLERİNDE YENİ KURAMSAL EĞİLİMLER - Murat Sadullah Çebãž (Selçuk İletişim)
Bu çalışmada iletişim araştırmacıları Siebert, Peterson ve Schramm'ın dört basın kuramı tipolo-jisine dayanılarak geliştirilen alternatif kuralcı medya kuramları ele alınıp incelenmiştir. Çalışmanın ortaya çıkardığı en önemli bulgu, alternatif kuralcı medya kuramları'nın devlet-medya ilişkilerini açıklamak amacıyla tasarlanan ideal-tipik zihni kurgular olduğudur. Elde edilen diğer bir bulgu bu kuramların bilimsel gözlem ve deneyime dayalı bilgilerden çok öznel gözlem, izlenim ve siyasi, ideolojik eğilimler ve yönelimlerle biçimlendiğidir.