Türkiye’de Genel Ortaöğretim Okullarının Büyüklüğüne Göre Fiziksel Koşulların Yeterliği - Kasım KARAKÜTÜK; Binali TUNÇ; Tuncer BÜLBÜL; Güven ÖZDEM; Murat TAŞDAN; Öner ÇELİKKALELİ; Arslan BAYRAM (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırma, Türkiye'deki kent merkezlerinde bulunan farklı büyüklükteki genel liselerin fiziksel koşullarının yeterliğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada okul büyüklüğü, öğrenci sayısı bakımından belirlenmiştir. Tarama türü araştırma desenine uygun olarak düzenlenen araştırma verileri 2009-2010 öğretim yılında, on beş il merkezindeki genel liselerde bulunan 270 yönetici (müdür ve müdür yardımcısı), 1.151 öğretmen ve 5.411 öğrenci olmak üzere toplam 6.832 katılımcıdan oluşan çalışma grubundan elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, okullardaki fiziksel koşulların tamamına yakınının yeterliğinin okul büyüklüğüne göre anlamlı düzeyde farklılaştığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre küçük ve orta büyüklükteki okulların fiziksel koşulları, büyük okullardan daha yeterlidir. Buna göre 1200 öğrenciye kadar olan büyüklük kent merkezlerindeki genel liseler için en uygun büyüklüktür.