HİLMİ ZİYA ÜLKEN’İN VARLIK ANLAYIŞI - Mehmet Bayraktar (Felsefe Dünyası)
Bu makalenin konusu, H. Z. Ülken’in varlık anlayışını tespite yönelik birgirişimdir. Varlık anlayışını belirlemek, metin içerisinde işaret ettiğimiz nedenlerdendolayı oldukça zor bir husustur. Bize göre son tahlilde Ülken’in varlıkanlayışını, kendisinin belirlediği ve adlandırdığı şekliyle ritim ve kriz ilkelerioluşturmaktadır. Ritim varlıkta oluşu, düzenliliği ve devamlılığı sağlayan bir ilktir;kriz ise varlıkta bozulmayı ve değişimi sağlayan bir ilkedir. Bu iki ilke ayrıayrı bağımsız ilkeler değil; biri diğerinin nedenidir ve birlikte çalışan ilkelerdir.