DARBUOTOJŲ GEROVĖS DIMENSIJŲ SĄSAJOS AUTOMATIZUOTOSE DARBO VIETOSE - Karolina Kukcinavičiūtė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Šiandieniniame pasaulyje pastebimas vis spartesnis darbo vietų automatizavimas, kuris atneša pokyčių ne tik organizacijoms, bet ir jose dirbantiems darbuotojams. Visos permainos turi tiesioginės įtakos darbuotojų gerovės dimensijoms: pasitikėjimas organizacija, pasitenkinimas darbu, stresas ir perdegimas, todėl šia tema atliekama vis daugiau tyrimų. Atlikta mokslinės literatūros šaltinių analizė, parodė, kad didžioji dalis tyrimų darbuotojų gerovės dimensijas apibrėžia atskirai ir tyrimai atliekami ligoninėse, pramonės organizacijose, bet ne tose organizacijose, kuriose automatizuotos darbo vietos, o šiame tyrime nagrinėjamos sąsajos tarp visų darbuotojų gerovės dimensijų automatizuotose darbo vietose. Straipsnyje apibrėžiama darbuotojų gerovės, jos dimensijų sąvokos, pateikiama tyrimo metodika, statistinių duomenų analizės rezultatai. Tyrimo tikslas – atskleisti darbuotojų gerovės dimensijų sąsajas automatizuotose darbo vietose. Tyrime dalyvavo 408 respondentai, dirbantys automatizuotose darbo vietose. Tyrimas vykdytas 2022 m. balandžio mėnesį, pasitelkiant internetinę apklausą (www.apklausa.lt), el. paštą, socialinius tinklus. Tyrimo metu nustatyta, kad egzistuoja statistiškai reikšmingos sąsajos tarp pasitikėjimo organizacija, pasitenkinimo darbu, streso ir perdegimo dimensijų, išskyrus streso ir perdegimo dimensijas.