OTUĐEN ČOVEK (RADNIK) POSTHUMANE KAPITALISTIČKE EPOHE – PERSPEKTIVA NIČEA I MARKSA - Vesna Stankovic Pejnovic (Srpska Politička Misao)
Cilj rada je pokazati da su Marks i Niče, mislioci koji teže da se prevlada epoha, kroz revoluciju mišljenja koja se buni protiv otuđenog čoveka koji u našem posthumanom dobu postao samo najamni radnik, a sam je postao roba. Njihova stajališta će se u radu razmatrati kroz perspektivu kapitalizma posebno onaj neoliberalne perspektive, koji je sam je u sebi ahuman i antihuman i neprestano otuđuje čoveka od njega samog stavljajući ga u sve teže i pogubnije ropstvo. Taj svet sveopšte destrukcije, koji svoje postojanje opravdava uvek argumentima „lažne svesti” i „lažnih vrednosti” provodi indoktrinaciju i porobljavanje najširih razmera. U njemu vlada dominacija manjine nad većinom koja se ogleda u potpunoj kontroli i potčinjavanju većine kojoj se oduzima sloboda i stavlja u položaj neautentičnog bivstvovanja. Komparativnom analizom promišljanja Marksa i Ničea rad će ukazati na razloge otuđenja čoveka kao stvaralačkog ljudskog bića i otuđenog bića nihilističke epohe.