Автентична народна архітектура в природному ландшафті Національного музею народної архітектури та побуту України - Тамара Русінова; Людмила Назаренко (Простір в історичних дослідженнях)
Стаття присвячена історії заснування та розробки концепції створення столичного скансену (НМНАПУ) в природному автентичному ландшафті. Авторство та ідея розбудови київського музею належить провідним академікам та архітекторам України. Виклад матеріалу базується переважно на архівних джерелах, зокрема, інформації, зафіксованій у звітах наукових працівників музею під час численних етнографічних експедицій, які охопили всю територію України впродовж 1969–2024 рр. Збереження історико-культурних національних традицій, які не повинні зникнути з пам’яті наших нащадків, розглядається авторками цієї статті як одне із основних завдань сьогодення. Для музею це популяризація збереження екологічності природнього ландшафту в поєднанні з використанням будівельного досвіду та напрацювань народних зодчих попередніх поколінь, шляхом окреслення підходів для їх впровадження в сучасне життя та побут українців.