ОБЛІКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА - Наталія Правдюк (Економіка та суспільство)
В статті представлено огляд теоретичних напрацювань щодо облікового забезпечення екологічного менеджменту у системі управління підприємством. На основі дослідженого термінологічного апарату в сфері економіки природокористування визначено, що сучасний бухгалтерський облік повинен реагувати на екологічні виклики, встановлюючи тісний зв’язок із проблемами довкілля. Його основна роль полягає у наданні зацікавленим сторонам точної та релевантної інформації, що сприяє ухваленню рішень, спрямованих на досягнення цілей сталого розвитку та збереження природних ресурсів для майбутніх поколінь. Встановлено, що застосування екологічних заходів у діяльності підприємств, у поєднанні з оптимізацією виробничих процесів, сприяє зменшенню негативного впливу на довкілля та підвищенню екологічної ефективності. Одним із провідних інструментів для реалізації таких стратегій є екологічний облік, або облік природокористування. Він виступає основою для досягнення цілей сталого розвитку, забезпечуючи можливість аналізувати, оцінювати та раціонально використовувати природні ресурси через інтеграцію екологічних показників у систему бухгалтерського обліку.