TARİHSEL REKLAMLARIN SOSYO-EKONOMİK VE KÜLTÜREL AÇIDAN YANSITTIKLARI: 1938 YILINDA HATAY GAZETESİ’NDE YAYINLANAN REKLAMLARIN İÇERİK ANALİZİ - Tülin Ural; Olcay Özkaya Duman; Oğuz Oypan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışma, 1938 yılında yayınlanan HatayGazetesi reklamlarının özellikleri, sosyo-ekonomik ve kültürel açıdanyansıttıklarının içerik analizi ile değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Reklammetinleri, yapılandırılmış ve sistematize edilmiş kodlama şemasına göre analizedilmiştir. Araştıma bulgularında, reklamların basitliği,düz anlatımı, duyuru niteliğinde olması ve doğrudan anlatım o dönemin temelözellikleri olarak saptanmıştır. Çoğunlukla mesaj stratejisi olarakbilgilendirme stratejisi kullanılmıştır. Tipografinin ise güçlü olduğu ve baskıyazıları ve noktalama işaretlerinin sanatsal ve tasarıma dayalı yapıldığıgözlenmiştir. Tasarruf seferberliğine paralel olarak banka reklamları, okumayazma seferberliğine paralel olarak matbaa reklamları ve kıyafet devrimiparalelinde terzihane reklamları göze çarpmaktadır. Sinemaya gitmek, tatilyapmak gibi eğilimlerin yansımaları sinema ve otel reklamlarında görülmektedir.Türkçe resmi dil olarak kabul edilmekle birlikte dilde halen sıklıkla Arapçakelimelerin kullanıldığı ve dolayısıyla reklamların dildeki geçiş dönemini yansıttığısöylenebilir. Çalışmanın özgündeğeri, ilk kez Hatay’daki yerel bir gazetenin geçmişe ait reklam metinlerininincelenmesi ve Türkiye reklam tarihiliteratürüne katkı yapmasıdır.