NASTANAK KRIVIČNOG DELA UVREDE - Andreja Katancevic (Srpska Politička Misao)
Prema dominantnom mišljenju pravne romanistike, javni delikt koji je za zaštitni objekt imao čast, postojao je u rimskom pravu još u Zakonu dvanaest tablica, a kasnije je modifikovan Sulinom zakonodavnom reformom. Cilj rada je da preispita te stavove u svetlu sačuvanih izvora. Rezultati pokazuju da nema svedočanstava o javnopravnoj zaštiti časti sve do Avgustovog vremena, kada je ona bila ograničena na najuglednije ličnosti imperije i to onda kada privatna tužba nije imala izgleda na uspeh. Pisanje uvredljivih pesama je u to vreme kažnjavano progonstvom iz Rima, a smrću najkasnije 365. godine, kada se o tome govori u konstituciji imperatora Valentinijana Prvi i Valensa. Mogućnost podizanja tužbe iz injurije criminaliter u rimskim izvorima javlja se tek 478. godini u odluci cara Zenona. Ona je bila dozvoljena samo onima koji spadaju u illustres, odnosno najvišim funkcionerima imperije i članovima njihovih porodica. Može se smatrati da je tek tad nastalo posebno krivično delo koje je za zaštitni objekt imalo čast, ali samo pripadnika najvišeg društvenog sloja. Primenjeni metodi su jezičko, sistemsko i istorijsko tumačenje izvora.