İBN HİBBAN’IN SİYER ANLATIMI -ES-SÎRETÜ’N-NEBEVİYYE VE’L-AHBÂRU’L-HULEFÂ ESERİ ÖZELİNDE- - Mehmet Faruk Pakır (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Hz. Peygamber’in (sas) hayatını konu edineneserler geçmişten günümüze kadar gerekMüslümanlar gerek gayrimüslimler tarafındanbirçok farklı şekilde kaleme alınmıştır. Dolayısıyla“Siyer” ilmi ile ilgili eserler, ilmî çalışmalariçerisinde oldukça önemli yere sahiptir. Yapılmışçalışmaların hemen hepsinin ortak özelliği Hz.Peygamber’in (sas) hayatını doğru bir şekildeöğrenme çabasının ürünü olma özelliğinitaşımaktadır. Yine Hz. Peygamber’in hayatınıdoğru anlamak ve anlatabilmek onun hayatı ileilgili ilk kaynakların sağlıklı değerlendirilmesiile mümkündür. Bu bağlamda çalışmamızın anakonusu ilk kaynaklar arasında zikredebileceğimiz,İbn Hibbân’ın kaleme almış olduğu es-Sîretü’n-Nebeviyye ve Ahbâru’l-Hulefâ adlı eserinde kullanılanyöntemin değerlendirilmesine yönelik olacaktır.