Hemşirelikte İşin Bölünmesi Ölçeği’nin Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Mustafa Sabri Kovancı; Aylin Bilgin; Sinem Öcalan (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Hemşireler çevre ve insan faktörü nedeniyle hasta bakımı süreci boyunca sıklıkla iş bölünmesi yaşamaktadır. Bu durum hem hasta bakım sürecini hem de hemşirelerin iş performansını olumsuz etkilemektedir. Literatürde Türkiye’de hemşirelerin iş bölünme nedenlerini ve algıladıkları iş bölünmesi sıklığını değerlendiren bir ölçüm aracı bulunmamaktadır. Amaç: Bu araştırmanın amacı Hemşirelikte İşin Bölünmesi Ölçeği’nin Türkçe geçerlik ve güvenirliğini gerçekleştirmektir. Yöntem: Metodolojik tipte yapılan bu araştırma 121 hemşirenin katılımıyla gerçekleştirildi. Veriler, Sosyodemografik Bilgi Formu ve Hemşirelikte İş Bölünmesi Ölçeği ile toplandı. Geçerliğin tespit edilmesinde dil eşdeğerliği, kapsam ve yapı geçerliği uygulandı. Güvenirlik analizlerinde eş değer yarıları, Cronbach α güvenirlik katsayısı ve madde analizi yöntemleri kullanıldı. Bulgular: Ölçeğin, kapsam geçerlik indeksi puanı 1,0 olarak belirlendi. Elde edilen veri seti faktör analizi için uygundu. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda iki boyutlu (insan faktörleri ve çevresel faktörler) yapının kültürel yapı için geçerli olduğu bulundu. Ölçeğe ilişkin Cronbach α güvenirlik katsayısı 0,90 olarak belirlendi. Guttman Eş Değer Yarılar Katsayısı 0,92 ve Spearman - Brown Korelasyon katsayısı 0,92 olarak hesaplandı ve bu durum ölçekte kabul edilebilir düzeyde bir güvenirliğin olduğunu gösterdi. Sonuç: Orijinal ölçekle paralel olarak ölçeğin, iki alt boyuta sahip olduğu belirlendi. Ölçeğin Türkçe formunun hemşirelerde iş bölünmesini değerlendirmede geçerli ve güvenilir olduğu bulundu.