Laserski snimak Trsatskog kaštela kao dio strategije očuvanja kulturne baštine Rijeke - Iva Mrak; Nana Palinić; Cela Matan (Zbornik Radova)
Kaštel (Gradina) Trsat je jedan od najpoznatijih objekata graditeljske baštine u Primorskogoranskoj županiji. U svrhu projekta obnove, Grad Rijeka je 2015. godine naručio snimak kompleksa (ukupno skoro 8000 m²). Za izradu snimka korištena je laboratorijska oprema Sveučilišta u Rijeci. Cilj rada je prikazati proces snimka, dati analizu mogućnosti kombiniranja laserskog snimka s drugim suvremenim metodama (snimanje bespilotnom letjelicom, fotomodeliranje), usporediti rezultate snimka s postojećim snimkama kompleksa, utvrditi nove podatke o kompleksu te provesti diskusiju o rezultatima i važnosti koje ovakvo kompleksno snimanje može imati za očuvanje kulturne baštine.