Alâeddin Ali b. Yahyâ es-Semerkandî'nin Bahrü'l-Ulûm İsimli Tefsirinin Özellikleri Ve Yazara Aidiyeti - Yavuz Albayrak (Darulhadis İslami Araştırmalar Dergisi)

(untitled)
Alâeddin Ali b. Yahyâ es-Semerkandî’nin kaynaklarda farklı isimlere nispet edilen ve bu sebeple de fazla tanınamayan Bahrü’l-ulûm adlı eseri klasik bir tefsir metoduyla ele alınmıştır. Şerh ve hâşiye çalışmalarının öncülerinden olan müfessirimiz eserinde felsefe ve tasavvufî konulara da değinmiş fakat hadis, fıkıh, kelam konularında daha geniş izahlar yapmıştır. Eserde ayrıca sarf, nahiv, belâğat gibi dilbilimi ve kıraat konularında da daha detaylı açıklamalar yapılmıştır. Hanefî ekolünü takip etmekte olan müellif, fıkhî konularda Ebu Hanife, Ebû Yusuf ve Serahsî’nin görüşlerini, itikâdî meselelerde ise Mâtürîdî görüşü benimsemektedir.