شناسایی نیّات راه‌‌بردی مدارس دولتی ایران - اعظم بابکی‌راد; گلناز زرمهری (غالب)
آن‌چه ‌که سال‌ها کم‌بود آن در حوزۀ برنامه‌ریزی و مدیریت آموزش و پرورش احساس می‌شود، فقدان برنامه‌ریزی‌های شفاف، دقیق، قابل اندازه‌گیری، راه‌بردی و ارزیابی برای آینده است. در عرصۀ بسیار پیچیدۀ فعالیت‌های امروز سازمان‌ها، تعدد عوامل تأثیرگذار، سرعت تغییر و تحولات، علاقه‌مندی سازمان‌ها به‌ کسب موفقیت و بقايی بلندمدت، برنامه‌ریزی راه‌‌بردی، مدیریت را‌ه‌بردی و شناسایی نیت راه‌‌بردی را ضرورتی اجتناب‌ناپذیر کرده است. هدف مقالۀ حاضر شناسایی نیات راه‌بردی توسعۀ مدارس دولتی و سپس اولویت‌بندی آن‌ها بوده است. روش پژوهش دلفی - پیمایشی می‌باشد. مراحل انجام کار به این‌صورت بوده است، که ابتدا با استفاده از روش دلفی نیات راه‌بردی توسعۀ مدارس دولتی شناسایی گردید، سپس از طریق آزمون فریدمن، نیات راه‌بردی شناسایی شده، اولویت‌بندی شدند. ابزار مورد استفاده برای جمع‌آوری اطلاعات پرسش‌نامۀ محقق‌ساخت‌ بود. ۴۴ نیت را‌‌ه‌بردی برای توسعۀ مدارس دولتی ایران شناسایی شده است. یافته‌های حاصل از پژوهش بیان‌گر آن است که: ۱. نیات راه‌بردی دارای اولویت از بُعد فرصت‌طلبی عبارت‌اند از: گام‌برداشتن فراگیران در جهت استعداد خود، توجه به‌توسعۀ پای‌دار و تأمین نیروی انسانی مناسب برای جامعه. ۲. نیات راه‌بردی دارای اولویت از بُعد رُشد‌طلبی عبارت‌‌‌اند از: "حرکت به‌سمت جوامع دانایی‌محور، رُشد فرهنگ، آموزش و پژوهش، گسترش و تعمیق فرهنگ پژوهش و ارزش‌یابی. ۳. نیات راه‌بردی دارای اولویت از بُعد آینده‌نگری عبارت‌اند از: ایجاد الگویی آموزش و پرورش پیش‌رفت‌گرا، نزدیک‌شدن به‌توسعۀ جهانی، تمدن‌سازیی نوین و متعالی اسلامی.