ВИКОРИСТАННЯ ПЛАТФОРМИ “ВСЕУКРАЇНСЬКА ШКОЛА ОНЛАЙН” В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: РЕЗУЛЬТАТИ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ОПИТУВАННЯ - Світлана Литвинова; Аліса Сухіх; Оксана Мельник (Інформаційні технології і засоби навчання)
У статті проаналізовано результати Всеукраїнського опитування вчителів “Цифрова трансформація закладів загальної середньої освіти України”, одним з аспектів якого є визначення ставлення вчителів до використання платформи “Всеукраїнська школа онлайн” (ВШО). Опитування з метою оцінки рівня задоволеності, використання та застосування в професійній діяльності освітніх матеріалів на платформі ВШО охопило вчителів закладів загальної середньої освіти різних регіонів України. Результати дослідження показали, що більшість учителів (65,8 %) використовують матеріали з ВШО у своїй освітній практиці, що демонструє високий рівень зацікавленості та готовності педагогів до впровадження цифрових ресурсів. Серед тих, хто ще не користується можливостями ВШО, більшість (70%) висловили бажання приєднатися до цієї платформи, що свідчить про потенціал для подальшого розширення аудиторії користувачів. Результати дослідження також показали, що хоча більшість учителів використовують матеріали з ВШО, деякі з них відзначили потребу в певному удосконаленню та розширенні контенту, що може сприяти підвищенню ефективності та якості освітнього процесу. Зазначено, що платформа ВШО є ключовим інструментом для реалізації дистанційного та змішаного навчання учнів 5-11 класів, що набуває особливої актуальності в умовах пандемії, воєнних дій та цифрової трансформації. Крім того, висвітлено перспективи впровадження новітніх технологій, таких як віртуальна та доповнена реальність, які можуть покращити процес навчання. Загальні показники свідчать про значний інтерес до використання онлайн-ресурсів у сучасних реаліях. У роботі за допомогою графічного представлення даних висвітлено ставлення вчителів до використання платформи ВШО та охарактеризовані основні виклики й перспективи подальшого розвитку платформи й впровадження матеріалів в освітній процес. Результати дослідження пропонують конкретні напрями покращення, а також відображають реальні потреби вчителів та учнів у сучасному освітньому середовищі. Аналіз дослідження вказує на важливість розвитку та використання цифрових технологій в освітньому процесі, а також на необхідність постійного оновлення та покращення освітніх платформ для забезпечення якісного навчання в умовах сучасних викликів.