BULGARİSTAN’DA TÜRK AZINLIĞA UYGULANAN ŞİDDET (1944-1989): GALTUNG’UN BARIŞ MODELİ BAĞLAMINDA BİR İNCELEME - Anton Antonov Sımeonov (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Profesör Johan Galtung’un şiddet ve barışanlayışı Uluslararası İlişkiler disiplininde barış ve çatışma gibi temel problemlerindaha kolay anlaşılıp özellikle de çatışma çözümleri bağlamında kalıcıçözümlerin oluşturulmasında önemli rol oynamaktadır. Bu makale, BulgaristanKomünist Partisi’nin (BKP) iktidarı döneminde (1944-1989) Bulgaristan’dayaşayan Türk azınlığının durumunu Galtung’un geliştirdiği şiddet ve barışkavramlarının perspektifinden analiz etmektedir. Resmi arşiv belgeleri ve bubelgeliklerden üretilmiş ikincil kaynaklar ışığında ilgili dönemdeki(1944-1989) Türk azınlığının sosyoekonomik ve kültürel durumu analiz edilerekşiddet durumları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu dönemde Türklerin maruzkaldıkları şiddet/çatışma durumlarının iyi anlaşılması Soğuk Savaş sonrasıtesis edilen göreceli pozitif barış hâlinin hak ettiği değeri görmesi açısındanson derece önemli olmaktadır.