Yeni Bir Ortam: Biyofilik Doğum Yeri Tasarımı - Aysima Yalçıntepe; Nazan Oran (Artuklu Health)

(untitled)
Bu derlemenin amacı, kadın hayatını derinden etkileyen doğum deneyiminin gerçekleştiği ortamlarda biyofilik unsurların yerini araştırmaktır. İnsanoğlu var olduğundan beri doğa ile devam eden bir ilişki içerisindedir. Ancak zaman içerisinde doğal ortamlardan betonlaşmış yapılara doğru kayan bir yaşam tarzı benimsenmeye başlamıştır. Biyofili, kelime anlamı olarak doğa sevgisi anlamına gelmektedir. Yani yaşanılan binada ve çevrede, hastanelerde, alışveriş merkezlerinde, kapalı oyun parklarında, doğum yapılan birimler dahil neredeyse her türlü mekânda doğaya ait unsurların yer alması anlamına gelmektedir. Sağlık hizmeti sunulan yerlerde; doğayı ve doğal olanı çağrıştıran ögelerin bulunması hem hizmet alanlarına hem de çalışanlara birçok yarar sağlamaktadır. En temel yararları; sağlık ve refah düzeyini yükseltmek, stresi ve anksiyeteyi azaltmak, bireye sakinlik, huzur vermek, iş doyumunu arttırmak, merhamet yorgunluğunu azaltmak ve yaşam kalitesini iyileştirmektir. Biyofilik tasarımın son zamanlarda kullanımı yayılmaya başlasa da doğum alanlarında kullanıldığını gösteren sadece birkaç örnek mevcuttur. Kadın hayatını derinden etkileyen doğum deneyiminin daha sakin ve huzurlu bir ortamda gerçekleşmesini sağlamak amacıyla biyofilik unsurlar kullanılmaktadır. Ancak bu alanda yapılan çalışmalar sınırlıdır ve daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.