TÜRKİYE’NİN PROGRAM BÜTÇESİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARINA UYUMU - Ayşe Yiğit Şakar; Emrullah Aydın (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Devletlerin ulaşmak istedikleri amaçların somutlaştığı metinler bütçelerdir. Bu özelliğiyle bütçeler; devletlerin yönetimsel, ekonomik ve çevresel açıdan sürdürülebilirliği sağlamak için nasıl bir yol izleyecekleri hakkında ipucu verir. Birleşmiş Milletler tarafından “kimseyi geride bırakmamak” hedefiyle ortaya konulan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, 2015-2030 yılları arasında gerçekleştirilmek üzere 193 ülke tarafından kabul edilmiştir. Türkiye de bu ülkeler arasında yer almaktadır. Çalışmamızda 2020 yılı itibariyle yürürlüğe giren program bütçenin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) ne ölçüde hizmet ettiğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda 17 SKA ile 67 bütçe programı eşleştirilmiş ve bütçeden hangi SKA’ya ne kadar pay ayrıldığı ortaya konulmuştur. Türkiye 2021 yılında SKA endeksinde 163 ülke arasında 71. Sırada yer almıştır. Çalışma neticesinde Türkiye’nin bazı SKA’ları gerçekleştirmek için bütçeden yeterli kaynağı ayıramadığı tespit edilmiştir. Önümüzdeki süreçte bütçe programlarının SKA doğrultusunda hazırlanmasıyla Türkiye’nin hem SKA endeksinde hızla yükselebileceği hem de yeni bütçe sisteminin sürdürülebilir kalkınma odaklı bir yapıya bürünebileceği değerlendirilmektedir.