1980’DEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE’DE İÇ BORÇLARIN YAPISAL GELİŞİMİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ - Cansel Seymen Oskay (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Ülkemizde kamu açıklarının finansmanında özellikle 1980 sonrası dönemde ağırlık kazanan iç borçlanma, boyut ve niteliği itibariyle günümüzde ekonominin karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunlardan birisi haline gelmiştir. 1980 sonrası dönemde Türkiye’deki borçlanma eğilimleri incelendiğinde oldukça ağır sayılabilecek bir borç yükü altındaki ekonominin, yeniden borçlanmak suretiyle düzeltilebileceğine dair bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Kamunun finansman gereksinimi, faiz oranlarının yükselmesine neden olurken, borçlanmanın vadesinin kısalmasında da etkili olmuştur. Türkiye ekonomisinin borç yükü, karşı karşıya olduğumuz bir çok sorunun en temel nedeni olmaktadır. Bu çalışmada, 1980 yılından itibaren iç borçların yapısal gelişimi incelenmiştir.