Küşmîhenî ve Hadis Cüzü - Ahmet Koç (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Ebû Abdurrahman Muhammed b. Muhammed b. Abdurrahman b. Ebû Bekir Muhammed b. Ebû Tevbe el-Küşmîhenî ‘ye (ö. 578/1182) ait “Hz. Peygamber’in ismi olan Muhammed ile teberrük etmek için senedi Muhammed isimli râvilerden oluşan Muhammed b. İsmâil el- Buhârî’nin Sahih’inden seçilmiş hadisler” adlı cüz, hicrî VI. asırda kaleme alınmış bir eser olup, Buhârî’nin Sahîh’indeki senedi Muhammed isimli râvilerden oluşan hadisleri bir araya getirmektedir. Süleymaniye Kütüphanesi’nde bulunan cüz iki bölümden oluşmakta olup, ilk bölümünde Sahîh-i Buhârî’den seçilmiş 100 hadis, “bu bâbdan” denilerek başlayan ikinci bölümünde ise 12 hadis yer almaktadır. Cüzdeki hadislerin tabiîn tabakasına kadar olan râvîleri Muhammed isimli râvîlerden oluşmaktadır. Bu cüz, özellikle hadis âlimlerinin çok farklı açılardan hadis metinlerini biraraya getirdiklerini ve hadisleri daha sonraki nesillere aktarma konusundaki gösterdikleri üstün gayretleri ortaya koy- maktadır.  Ayrıca  senedle  hadîs  rivayetinin  tamamlanmasından yaklaşık bir asır sonra hadislerin senedli bir şekilde rivayet edilmesi de cüzü önemli ve değerli kılan bir diğer husustur. Çalışmamız giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Girişte konu, metot ve kaynaklar hakkında bilgi verilmektedir. Birinci bölümde hadis edebiyatı içinde cüzler anlatılmıştır. İkinci bölümde, üzerin- de çalışma yaptığımız hadis cüzünün müellifi Küşmîhenî’nin hayatı ve ilmî kişiliği, üçüncü bölümde ise “Küşmîhenî” künyesiyle meşhur olmuş diğer muhaddisler tanıtılmıştır. Son bölümde ise incelediğimiz hadis cüzünün tanıtımı yapılmıştır.p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; line-height: 8.1px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p2 {margin: 2.1px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p3 {margin: 0.1px 0.0px 0.0px 1.9px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}span.s1 {letter-spacing: 2.4px}span.s2 {letter-spacing: 2.5px}span.s3 {letter-spacing: 0.1px}span.s4 {letter-spacing: 0.2px}span.s5 {letter-spacing: -0.7px}span.s6 {letter-spacing: -0.8px}span.s7 {letter-spacing: -0.3px}span.s8 {letter-spacing: -0.2px}span.s9 {letter-spacing: -1.1px}span.s10 {letter-spacing: -1.0px}span.s11 {letter-spacing: -0.9px}span.s12 {letter-spacing: -0.1px}span.s13 {letter-spacing: 2.2px}span.s14 {letter-spacing: 0.5px}span.s15 {letter-spacing: 0.6px}span.s16 {letter-spacing: 0.4px}span.s17 {letter-spacing: 0.3px}span.s18 {letter-spacing: 0.8px}span.s19 {letter-spacing: 0.7px}span.s20 {letter-spacing: 1.9px}span.s21 {letter-spacing: 0.9px}span.s22 {letter-spacing: 1.6px}span.s23 {letter-spacing: 1.7px}span.s24 {letter-spacing: 1.8px}