Oryantalizm ve “Öteki” Algısı - Meryem Köse; Meryem Küçük (Skad)
Varlığı Doğu ile Batının varlığı kadar eskiye dayandırılabilecek Oryantalizm disiplini temelde Doğu ve Batı dünyaları arasında hüküm sürdüğü düşünülen bir hakimiyet mücadelesi ve çatışma üzerine kurulmuştur. Bugün kullanılan anlamda Oryantalizm-Şarkiyatçılık(Doğubilimi) çalışmaları, başlangıçta Doğu ve İslam dünyasını keşfetme amaçlı akademik bir disiplin olarak ortaya çıksa da, zamanla bu araştırmaların objektiflikten uzaklaştığı ve kurgular üzerinden yürüdüğü görülmüştür. Böylece Doğu’yu bilme amacını aşan, Doğu’yu kurgulama ve bir “hayali doğu” üretimi süreci başlamıştır. Bunu yaparken Batılı bilinç, kendi iktidarı üzerinden Doğu’yu ötekileştirmiş ve Doğu öteki olarak olumsuz açıklamalara maruz kalmıştır. Bu aşamadan itibaren Oryantalizm çalışmalarına ve Oryantalistlere bakış açısı olumsuz imaj kazanmış ve Oryantalizme yönelik eleştiriler gündemde yerini almıştır.Oryantalizmin temelini oluşturan ötekileştirme söylemi ve pratiğinin teorik olarak inceleneceği bu çalışmada, öncelikli olarak Oryantalizm kavramsal ve tarihi açıdan ele alınacaktır. Daha sonra Oryantalizm bağlamında “ötekileştirme” misyonunun sosyolojik içeriği değerlendirilecektir. Akabinde Oryantalizmin kurucu unsuru olarak ötekileştirme; Doğu-Batı ayrımı, iktidar kurma mekanizması ve Hayali Doğu algıları üzerinden tartışılacaktır.