TÜRK HİTABET SANATI - Halim Serarslan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Hitabet, gayesi insanları ikna etmek olan bir söz sanatıdır. Güzel sanatlar içinde yer alır. Sözü güzel söylemekten maksat bir düşünceyi, bir anlayışı yaymak, onu dinleyicilere aşılamaktır. Bu sebeple hitabet çok eski zamanlardan beri itibar gören edebî bir türdür. Daha çok söz hürriyetinin olduğu ülkelerde gelişmiştir. Türkler arasında ise Tanzimattan itibaren kımıldanmaya başlayan hitabet, Cumhuriyet devrinde en güzel örneklerini vermiştir. Bu yazıda bu gelişimin ana çizgileriyle bir değerlendirmesi yapılmaya çalışılmıştır