Трансформація новинного контенту в умовах війни на прикладі телемарафону «Єдині новини» - Олександр Бутко; Ольга Леськів (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Аудіовізуальне мистецтво і виробництво)
Мета дослідження – дослідити трансформаційні процеси новинного контенту в умовах війни на прикладі телемарафону «Єдині новини». Проаналізувати, яких оновлень зазнало українське телебачення від початку російсько-української війни. Визначити, які зміни відбулися у програмному контенті мовлення. Довести важливість телемарафону в житті суспільства, дослідити документальне телебачення та яких змін воно зазнало у воєнному аспекті. Методологія дослідження полягає у застосуванні таких методів: теоретичного – для аналізу телевізійних сюжетів, інформаційних джерел, вивчення впливу інформаційного приводу на якість телевізійного матеріалу; аналізу – для дослідження телевізійного етеру; синтезу – для вивчення інформаційних джерел, визначення взаємозалежності структурних компонентів, які формують новину; емпіричного – для систематизації власного досвіду, узагальнення ролі об’єднаного марафону у висвітленні ключових подій і героїв, окреслення змін у документальному телебаченні під час війни. Наукова новизна: вперше проаналізовано елементи висвітлення реальних подій війни, проведено аналіз відображення героїв російсько-української війни, досліджено висвітлення документального контенту в сучасному національно-інформаційному просторі, акцентовано на правдивості донесення інформації, а також наголошено на перекручуванні деяких фактів чи подій. На прикладі героїв війни висвітлено історії, які не є вигадками і відбувалися насправді. Висновки. У статті проаналізовано оновлення в інформаційному мовленні від початку повномасштабної війни, визначено основні зміни у програмному контенті та окреслено їх вплив на глядача. Проведено аналіз телевізійних сюжетів. Доведено важливість телемарафону в повсякденному житті громадян. Визначено взаємозалежність структурних компонентів, які формують новину. Досліджено зміни, які відбулися в документальному кіно у воєнному аспекті. Також вивчено особливості донесення правдивості інформації про події та факти. Оприлюднено невигадані історії, які стали ключовими у цій війні.