Alternatywna historia odsieczy wiedeńskiej w operze „Wanda” Franza Dopplera (1850) - Ryszard Daniel Golianek (Muzyka)
W dziedzinie twórczości operowej tematyka odsieczy wiedeńskiej (1683) prawie nie znalazła rezonansu, a wystawiona w 1850 roku w Peszcie opera Wanda wydaje się pod tym względem wyjątkiem. Jej autor, Franz Doppler (1821–83) był urodzonym we Lwowie kompozytorem, ale przede wszystkim słynnym flecistą pochodzenia polsko-niemieckiego. W Bibliotece Narodowej w Budapeszcie zachowała się bogata dokumentacja rękopiśmienna dotycząca tego dzieła, zawierająca obok dwóch kompletów partytury i wyciągu fortepianowego także głosy orkiestrowe i wokalne, a nawet zeszyt reżysera z uwagami scenicznymi. Kilka lat po prapremierze nastąpiły dalsze prezentacje utworu: m.in. w Wiedniu, Stuttgarcie, Dreźnie, Rydze, Darmstadt i wreszcie we Lwowie, rodzinnym mieście kompozytora (1874).