Uticaj aerozagađenja na karakteristike stominog i fotosintetičkog aparata vrsta Tilia cordata (Mill.) i Tilia platyphyllos (Scop.) na području grada Banje Luke - Nina Janjić; Tanja Maksimović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U ovom radu praćen je uticaj pojedinih polutanata na sadržaj fotosintetičkih pigmenata i broj i veličinu stominih ćelija kod Tilia cordata Mill. i Tilia platyphyllos Scop. na tri lokaliteta na području grada Banje Luke (Borik, Obilićevo i Paprikovac). Dobijeni rezultati u ovom radu pokazali su da je broj stoma u prosjeku bio veći kod Tilia platyphyllos u odnosu na Tilia cordata i to na listovima koji su uzorkovani iz spoljašnjeg dijela krošnje u odnosu na unutrašnji dio. Dimenzije stoma su u prosjeku bile veće kod Tilia cordata u odnosu na Tilia platyphyllos, što je genetički uslovljeno. Sadržaj ukupnog hlorofila je varirao od 1,656 do 5,616 mg/g, s tim da je veći sadržaj tokom sezone utvrđen kod Tilia cordata u odnosu na Tilia platyphyllos. Najveće smanjenje broja stoma i fotosintetičkih pigmenata je utvrđeno na lokalitetu Borik, gdje je i zabilježena najveća koncentracija aeropolutanata. Dobijeni rezultati ukazuju da promjene u broju i veličini stominih ćelija i sadržaju fotosintetičkih pigmenata mogu da posluže kao indikativni pokazatelj otpornosti odabranih biljnih vrsta prema aerozagađenju.