Tedarik Zinciri Elemanları Arasında Güven İlişkisi, Etik Kurallar Ve Bilgi Paylaşımının Tedarik Zinciri Performansı Üzerine Etkisi - Erol Cengiz; Hasan Aksoy (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Nihaimüşteriye, doğru ürünün, doğru yerde, doğru zamanda, doğru fiyata tüm zincir elemanlarıaçısından mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi vepara akışının yönetimi olan Tedarik Zinciri Yönetimi, rekabetçi avantajdanfaydalanmak isteyen işletmeler için büyük önem arz etmektedir. Tedarikçiler vediğer stratejik ortaklarla yakın ve uzun vadeli ilişki kurabilme yeteneği,firmalar açısından önemli bir hal almıştır.Bu ilişki sayesinde ortak bir fayda anlayışında buluşan işletmeler,maliyet, kalite, hız ve cevap verebilirlik gibi rekabet öncelikleri açısındanbüyük avantaj elde etmektedir. Bu yakın ilişkinin kurulabilmesi ve takibenzincir performansını etkilemesi bakımından işletmeler arası güven ve bilgipaylaşımı büyük önem taşımaktadır. Bahsigeçen bu unsurlardan herhangi birinin yokluğu, beklenen zincir performansınıolumsuz yönde etkileyecektir. Bubağlamda çalışmada, tedarik zinciri elemanlarının güven ilişkisi, etik kurallarve bilgi paylaşımının tedarik zinciri performansı üzerindeki etkilerini ortayaçıkarmak amacıyla Gaziantep ilinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren üretimişletmelerinden elde edilen veriler kullanılmıştır. Elde edilen veriler“Korelasyon” ve “Yapısal Eşitlik Modeli” analizleri yapılarakdeğerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda bilgi paylaşımı ile tedarikzinciri performansı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonucunaulaşılmıştır.