VERGİ GELİRLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: SEÇİLMİŞ ÜLKELER İÇİN PANEL VERİ ANALİZİ - Hüseyin Kutbay (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada G7 (Fransa, Almanya,İtalya, İngiltere, Kanada, Japonya, ABD) ve BRIC-T (Brezilya, Rusya, Hindistan,Çin, Türkiye) ülkelerinde vergi gelirlerinin belirleyicileri, 1995-2017 dönemiiçin panel veri analiz yöntemiyle araştırılmıştır. Analizde, potansiyel vergibelirleyicilerinin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki vergi performansınıetkileyip etkilemediğine dair geliştirilen hipotez test edilmiş ve serilerinbirinci farkta durağan olduğu belirlenmiştir. Yapılan analizler neticesinde,veri seti için sabit etkiler modelinin uygun olduğu bulunmuştur. Modelinvarsayımları sağlayıp sağlamadığı test edilmiş ve varsayımlardan sapmalarakarşı geliştirilen Driscoll-Kraay dirençli standart tahmincisi tahminedilmiştir. Çalışmanın neticesinde G7 ülkelerinde vergi gelirlerini; kişibaşına düşen milli gelir, istihdam, küreselleşme derecesi, ücretli çalışansayısı, sanayi üretim endeksi, enflasyon ve doğrudan yabancı yatırımlarınartırdığı belirlenmiştir. BRIC-T ülkelerinde ise enflasyon, küreselleşme ve doğrudanyabancı yatırımlar vergi gelirlerini negatif etkilemektedir.