Wpływ wielkości dopływu wód opadowych na skład ścieków surowych w małym systemie kanalizacyjnym - Piotr Bugajski; Krzysztof Chmielowski; Grzegorz Kaczor (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus)
W pracy określono wpływ wielkości dopływu wód opadowych na zmiany stężenia zanieczyszczeń w ściekach surowych dopływających do oczyszczalni. W celu określenia opisanej zależności posłużono się statystyczną analizą korelacji liniowej Pearsona. W 6-letnim okresie badań od 2009 do 2014 roku pobrano i poddano analizie 31 próbek ścieków, natomiast w określeniu zależności korelacyjnej po odrzuceniu wartości odstających, na podstawie analizy reszt i wyliczonych odległości Cooka uwzględniono 29 wyników analiz ścieków. Na podstawie przeprowadzonej analizy stwierdzono, że wraz ze zwiększającą się ilością ścieków w kanalizacji maleją stężenia zanieczyszczeń w ściekach surowych. W przypadku BZT5 stwierdzono, że wzrost ilości dopływających ścieków o 1 m3 powoduje zmniejszenie wartości tego parametru o 0,86 g O2 • m–3. W przypadku ChZT wraz ze wzrostem ilości ścieków w kanalizacji o 1 m3 maleje wartość tego wskaźnika o 1,73 g O2 • m–3. W odniesieniu do stężenia zawiesiny ogólnej stwierdzono, że wzrost ilości ścieków płynących w kanalizacji powoduje zmniejszenie stężenia zawiesiny ogólnej o 0,73 g • m–3.