Riječ Božja u izgradnji odraslih vjernika. Biblijski apostolat u Crkvi i na našem podneblju nekoć i danas - Stipo Kljajić (Bogoslovska Smotra)
Dogmatska konstitucija o božanskoj objavi Drugoga vatikanskog koncila Dei Verbum ističe da su »Crkvi Pisma, zajedno sa Svetom predajom, uvijek bila i jesu vrhovno pravilo njezine vjere«, odnosno da »proučavanje Svetoga pisma treba biti takoreći duša svete teologije« (DV, br. 21.24), jer je, kako je ustvrdio još i sv. Jeronim, »nepoznavanje Pisama, nepoznavanje Krista«. Stoga se u prvom, uvodnom dijelu rada panoramski predstavlja mjesto i uloga Svetog pisma u životu Crkve (status quaestionis) – od početaka do Divino Afflante Spiritu (1943.) te od Dei Verbum (1965.) do Sinode o Riječi Božjoj u životu i poslanju Crkve (2008.) – da bi se u drugom poglavlju tematizirao značaj Biblije u izgradnji odraslih vjernika našeg podneblja, s naglaskom na pozitivne pomake, ali i nedostatke i probleme. Budući da je na našem podneblju gotovo sasvim očit nesrazmjer između onoga što bi Sveto pismo trebalo biti u izgradnji odraslih vjernika i onoga što ono stvarno jest u trećem se poglavlju predlažu smjernice za smanjenje obima takva nesrazmjera, odnosno stavlja se naglasak na analizu biblijskog apostolata na našem podneblju te se nastoje dati smjernice za njegovo poboljšanje.