"NA DIKU I KORIST MILOME NAŠEM RODU I DOMU": PUBLICISTIČKI OPUS RUDOLFA FRANJINA MAGJERA - Hrvoje Mesić; Tin Užar (Senjski Zbornik)
U radu se, na temelju građe Državnog arhiva u Osijeku, analizira publicistički opus osječkog književnika i pedagoga Rudolfa Franjina Magjera (1884. – 1954.). Njegov primarni interes za književnost oblikovao se u kućnom okruženju, a nakon završetka učiteljske škole radio je kao učitelj u Šljivoševcima i Valpovu, nastavnik u osječkoj kraljevskoj vježbaonici te školski nadzornik u Građanskoj školi u Osijeku. Istovremeno se intenzivno bavio književnim radom, objavljujući zbirke poezije i kratke proze zavičajnoga karaktera, čime je s vremenom postao jedna od ključnih figura osječke književne scene u prvoj polovici 20. stoljeća. Zbirke djela namijenjene djeci i mladima otkrivaju Magjerov pedagoški potencijal obogaćen literarnim i estetskim iskustvom. Također, bio je jedan od osnivača i predsjednika Kluba hrvatskih književnika i umjetnika u Osijeku. Raščlambom i evaluacijom njegovog publicističkog opusa, koji obuhvaća kritičke i pregledne tekstove, polemike i portrete znamenitih osoba, uočavaju se prepoznatljivi uzorci autorova diskursa. Primjećuju se razlike u kvantiteti, vrsti i stručnoj razini sadržaja, stupnju argumentacije, uvjerljivosti faktografije te balansiranju između subjektivnosti i objektivnosti. Temeljni cilj ovog rada je tematski i žanrovski klasificirati Magjerov publicistički opus, istražujući stručnost i dosljednost u promicanju njegovih društveno-političkih i umjetničkih stavova. Svrha je rada odrediti Magjerov doprinos promicanju hrvatskog jezika i književnosti te oblikovanju čitateljske publike u Osijeku i Slavoniji. Rezultati istraživanja otkrivaju da se Magjer ne koristi stručnim metajezikom, što njegove tekstove čini pristupačnima široj čitateljskoj publici. Međutim, to istovremeno ukazuje na njegovu ograničenu sposobnost da unutar hrvatske književne scene s početka 20. stoljeća progovori autoritativno i stručno.