اثر نوع تغذیه‌ نیتروژنی بر پیری برگ برنج (رقم طارم) (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
یون‌های نیترات و آمونیوم دو شکل اصلی نیتروژن هستند که به‌وسیله‌ گیاهان جذب می‌شوند اما از نظر اثر بر رشد و ترکیب شیمیایی گیاه با هم متفاوت هستند. در این تحقیق، اثر نوع تغذیه بر رشد و پیری برگ‌های برنج در سطح بیوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی‌ها نشان داد که مقدار وزن تر و خشک گیاه، مقدار کلروفیل کل، سرعت واکنش هیل، مقدار پروتئین محلول و فعالیت ویژه‌ آنزیم پراکسیداز در گیاهانی که با نیترات تغذیه می‌شدند به‌طور معنی‌داری از گیاهان تغذیه شده با آمونیوم کمتر بود. بالعکس، نسبت کلروفیل a به کلروفیل b و فعالیت ویژه‌ آنزیم سوپراکسیددیسموتاز در این گیاهان بیشتر از گیاهانی بود که با آمونیوم تغذیه می‌شدند. با توجه به عدم مشاهده‌ اختلاف معنی‌دار در میزان پراکسیداسیون لیپید تحت تیمارهای مختلف نیتروژن در برگ گیاهان برنج، این نتیجه به‌دست می‌آید که نوع تغذیه‌ نیتروژنی نمی‌تواند سبب القای استرس اکسیداتیو در برگ گیاه برنج شود اما می‌تواند سبب کاهش شاخص‌های رشد مانند وزن تر و خشک، مقدار کلروفیل و پروتئین در گیاهان برنج تغذیه شده با نیترات گردد.