İngiliz Kolonisi Bengal’in Yazılı Metinlerinde Atatürk - Shakil Reja Eftı (Atatürk Dergisi)
Hilafetle birlikte Müslümanlığın koruyucusu olarak görülen Osmanlı İmparatorluğu ve akabinde çetin mücadeleler sonucu cumhuriyet rejimi ile birlikte Mustafa Kemal Paşa sayesinde tekrar küllerinden doğan Türkiye, anti-emperyalist duruşu nedeniyle bir zamanlar sömürgeciliğin altında mücadele eden Bengal bölgesi ve günümüz bağımsız Bangladeş halkı için hep ilham kaynağı olmuştur. Bu çalışmada, Bengal tarihinin önde gelen aydınlarından Rabindranath Tagore, Ramnath Biswas ve Kazi Nazrul İslam’ın Kemal Atatürk hakkında yazdığı seçkin eserler incelenmiş ve bu eserlerin yazıldığı dönemde Bengal’de Atatürk ve Türk Kurtuluş Savaşı’nın nasıl anlaşıldığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Belgesel tarama yöntemi kullanılarak bu çalışmada, bu üç Bengalli yazarın Türkiye literatüründe hiç değinilmemiş seçkin eserlerinin Türkçe çevirilerine yer verilmiş ve metin analizi yapılmıştır. Bu çalışmada ele alınan Rabindranath, Ramnath ve Nazrul’un çeşitli eserlerinde, her üç yazarın da Atatürk taraftarı olduğu ve eserlerinde Mustafa Kemal Paşa liderliğindeki Türk Kurtuluş Savaşı’nı ve modern laik Türkiye Cumhuriyeti’ni destekledikleri görülmüştür.