AGENȚIA ACHIZIȚII PUBLICE ȘI ROLUL ACESTEIA ÎN CADRUL PROCEDURILOR DE ACHIZIȚIE PUBLICĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale)
Constituția Republicii Moldova [1], în special articolele 4, 15, 16 și 23, stabilește principiile- cheie care servesc drept ghid pentru Ministerul Finanțelor în elaborarea și aplicarea legilor referitoare la achizițiile publice. Aceste orientări subliniază cât de crucial este să se garanteze că achizițiile publice au un cadru legal clar, eficient și funcțional, printre altele prin coordonarea acestuia cu standardele internaționale, directivele Uniunii Europene privind achizițiile publice și legile naționale. Formularea și promovarea politicii de stat în acest domeniu este o responsabilitate fundamentală a Ministerului Finanțelor. În acest caz, politica publică a statului urmează să fie implementată de Agenția Achiziții Publice, care este subordonată Ministerului de Finanțe. Obiectivele principale ale procedurii sunt de a garanta respectarea protocoalelor de asigurare și analizarea sistemului de servicii publice. Cuvinte-cheie: achiziții, Agenția achiziții publice, procedură, rol, anunț de atribuire, principii, lege, raport.