Внески фазових шумів ланками комбінованого синтезатора на основі двокільцевої системи фазового автопідстроювання частоти і цифрового синтезатора сигналів - М. П. Кандирін; О. М. Дзігора (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Розглянуто комбінований синтезатор частот і сигналів, що виконаний на основі двокільцевої системи фазового автопідстроювання частоти (ФАПЧ) і цифрового синтезатора сигналів (ЦСС). Для дослідження шумових характеристик комбінованого синтезатора у роботі використовуються математичні моделі спектральної густини потужності фазових шумів його основних функціональних ланок. Наведено вирази для розрахунку шумових характеристик і результати математичного моделювання, а також проведено аналіз внесків окремих функціональних компонентів у загальний рівень фазових шумів синтезатора. Показано, що найменший рівень фазових шумів комбінований синтезатор із двокільцевою системою ФАПЧ і ЦСС має у випадку, коли внески першого й другого кілець ФАПЧ у результуючий рівень шуму приблизно однакові. Проведено порівняльний аналіз шумових характеристик основних типів комбінованих синтезаторів на основі прямого цифрового та непрямого аналогового методів синтезу. Отримані результати дозволяють зробити висновок про те, що найбільш високий рівень фазових шумів спостерігається у комбінованого синтезатора, де ЦСС використовується як опорний генератор системи ФАПЧ, тоді як найменший рівень шумів досягається при використанні ЦСС у якості генератора підставки для системи ФАПЧ.