Milli Nizam Partisi: Tarihsel ve Kuramsal Bir Değerlendirme - Ensar Kıvrak (Skad)
Bu çalışmanın amacı, Cumhuriyet dönemi Türk siyasal hayatında kendini İslami bir kimlikle tanımlayan Milli Nizam Partisi’ni siyasi partilerin doğuş teorileri, parti tipolojileri ve kurumsallaşma bağlamında değerlendirmektir. Çalışmada, Millî Görüş Hareketi’nin ilk partisi olan Milli Nizam Partisi, çeşitli yönleriyle değerlendirilecektir. Buna göre partinin ortaya çıkışını anlayabilmek için tarihsel arka planına değinilecektir. Ardından ortaya çıkışında rol oynayan temel faktörler, kurucu kadrosu, temel değerleri ve ideolojisi konularında genel bir tanıtımı yapılacaktır. Bununla birlikte, Modern Türkiye’de İslamcılık düşüncesinin Milli Nizam Partisi’yle birlikte yeniden siyaset sahnesine dönüşü de değerlendirilecektir. Son olarak siyasi partilerin teorik açıdan incelenmesinde kullanılan doğuş teorileri, parti tipolojileri ve siyasi partilerin kurumsallaşması konuları etrafında Milli Nizam Partisi’nin kuramsal bir incelemesi yapılacaktır. Tüm bu incelemeler ışığında genel bir sonuç bölümüne yer verilecektir.