PANDEMIJE I INSTITUCIONALNI IZAZOVI U SAVREMENOM DRUŠTVU - Zivojin Djuric; Misa Stojadinovic (Srpska Politička Misao)
Pandemije, pored katastrofalnih posledica po ljudske živote i globalnu ekonomiju, poseduju mnogo širi kontekst koji je neophodno sagledati. Neoliberalizam se u savremenom društvu uspostavio kao definišuća paradigma političkog i ekonomskog razvoja što je posledično dovelo do urušavanja institucija nacionalne države. Transformacija zdravstvenih sistema prema neoliberalnim principima je dovela do njihovog slabljenja. Samim tim neophodno je analizirati i društveni i politički kontekst pandemija, jer je suočavanje sa njima do sada direktno zavisilo od kapaciteta kojim su nacionalne države raspolagale u trenutku njihovog izbijanja. Ovde se, međutim, suočavamo sa velikim izazovom jer na ovom polju prevashodno dominiraju studije iz medicine i ekonomije, dok je politikološki i sociološki aspekt stavljen u drugi plan. Ovaj rad nema pretenzije pružanja konačnih odgovora, već pre svega čini pregled nekih osnovnih hipoteza od značaja sa aspekta politikološkog i sociološkog diskursa, a koji je, takođe, neophodan u cilju stvaranja uslova da se na najoptimalniji način suočimo sa posledicama pandemija.