Академик проф. др Мирко Васиљевић: КОМПАНИЈСКО ПРАВО - Зоран Васиљевић (Српска правна мисао)
Недавно је освануло и седмо, измијењено и допуњено, издање уџбеника Компанијског права аутора академика проф. др Мирка Васиљевића, уједно и оснивача ове наставне дисциплине на Правном факултету Универзитета у Београду. Враћањем Србије, као уосталом и цијелог региона, на колосијек тржишне привреде, доношењем сета закона који регулишу статусна питања привредних субјеката организованих у разним формама на основама приватне својине, и ова наставна дисциплина добија важно мјесто у наставном плану и програму све већег броја правних факултета, које и заслужује како са становишта наставних и научних, тако и са становишта друштвених потреба. Ријеч је о наставној дисциплини која изучава односе оснивача, чланова, ортака и акционара међусобно, затим њихове односе према основаном друштву, односе унутар самог привредног друштва, као и односе друштва према трећим лицима. У мјери у којој приватизацијом друштвених и јавних предузећа приватна својина постаје доминантан облик својине у привреди, развија се и одговарајућа правна инфраструктура, пословна, судска и арбитражна пракса, чиме се обезбјеђују потребне претпоставке за развој ове гране права, као засебне у нашем правном систему.