Akta Komitetu Warszawskiego PZPR w sprawie „Dziadów” - Magdalena Raszewska (oprac.) (Pamiętnik Teatralny)
Materiał archiwalny zawierający dokumenty wybrane z zespołu akt Komitetu Warszawskiego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej związanych z Dziadami Dejmka oraz wydarzeniami marca 1968. Autorka opracowania we wstępie informuje o zawartości całego zbioru oraz o kontekstach publikowanych dokumentów. Do publikacji wybrano dwa zespoły akt. Pierwszy dotyczy specjalnych spektakli Dziadów dla aktywu robotniczego, granych po zdjęciu przedstawienia z repertuaru dostępnego dla szerokiej publiczności. Widzowie specjalnych pokazów zostali starannie wyselekcjonowani i przygotowani do oglądania spektaklu. Drugi prezentowany zespół dokumentów to relacje z kampanii propagandowej po ostatnim przedstawieniu Dziadów i z przygotowań partii do Nadzwyczajnego Zebrania Oddziału Warszawskiego Związku Literatów Polskich zwołanego na dzień 29 II 1968. Według autorki opracowania dokumenty świadczą o tym, że partia nie miała spójnej koncepcji, jak wywikłać się z nieprzemyślanych decyzji dotyczących przedstawienia, a jednocześnie rosły w niej obawy przed reakcją ZSRR, pogłębiane sytuacją w Czechosłowacji.