Zekâtın Devlet Eliyle Yönetilmesi ve Malezya Zekât Sistemi Örneği - Murat Aydın; Hakkı Odabaş (Dini Araştırmalar)

(untitled)
İslam dininin beş rüknünden biri olan zekât, hicret sonrası farz kılınmıştır. Zekât, uzun yıllar beytülmalın en önemli gelirleri arasında yer almış olmasına karşın, Ömer bin Abdülaziz döneminde devlet otoritesinden çıkmıştır. Son yıllarda, Müslüman çoğunluğa sahip olan bazı devletlerin, zekâtın devlet eliyle yönetilmesi konusunda önemli girişimlerde bulundukları görülmektedir.Güneydoğu Asya ülkesi olan Malezya özellikle 1990 yılından sonra uygulamaya başladığı yeni bir zekat sistemi ile dikkat çekmektedir. Bu çalışma zekatın devlet eliyle yönetilmesi bağlamında Malezya zekat sistemini konu edinmektedir. Çalışmanın amacı, Malezya zekat sisteminin kapsamlı bir biçimde incelenmesidir.Makalede, doküman tarama yöntemi kullanılmıştır. Malezya’da zekât sisteminin tarihçesi, günümüz itibarı ile hangi zekât modellerinin uygulandığı ve zekâtın hangi alanlara dağıtıldığı konuları araştırılmıştır. Bu çerçevede konu ile doğrudan ilgili olan birçok uluslararası çalışma incelenmiş, zekât toplayan ve dağıtan kurumlara ait yirmi beş Malayca internet sitesi taranmıştır. Malezya zekât sisteminin; kamu modeli, yarı kamu modeli ve özel model şeklinde üç unsurdan meydana geldiği tespit edilmiştir.