Halkla İlişkilerde Dijitalleşme ve Yapay Zekâ: G. Senem Gençtürk Hızal ile Güncel Perspektifler - Aslı Şahinkaya Ermiş (Yeni Medya)
Gelişen teknolojiler ve dijitalleşme, iletişimde zaman ve mekân sınırlarını ortadan kaldırarak hızlı, esnek ve kişiselleştirilmiş iletişim olanakları sunarken, aynı zamanda dezenformasyon, gizlilik ihlalleri ve diğer riskleri beraberinde getirmektedir. Yeni medya araçları ve yapay zekâ, halkla ilişkilerde zaman-mekân sınırlarını aşarak iletişim süreçlerini hız, erişim ve etkileşim açısından yeniden tanımlarken, kültür, etik ve güç ilişkileri gibi toplumsal dinamiklerin de dikkate alınmasını gerektiren önemli dönüşümler yaratmaktadır. Dijital medya ve yapay zekâ, halkla ilişkilerde şeffaflık, doğruluk ve gizlilik gibi etik değerleri zorlarken, yanlış bilgi yayılımı, manipülasyon ve algoritmik önyargılar gibi risklerle mücadele etmek için etik yaklaşımlara yönelik yaklaşımların derinleştirilmesi, mesleki düzenlemeler yapılması ve dijital okuryazarlığın artırılması gereklidir. 1990’lardan itibaren halkla ilişkilerde internet ve dijitalleşme üzerine artan çalışmalar, kriz iletişimi, dijital aktivizm ve söylem pratikleri gibi alanlarda önemli ufuklar açarken, kuramsal ve metodolojik derinliği artıracak özgün, çok disiplinli ve yerel bağlamları da içeren araştırmalara olan ihtiyaç devam etmektedir. Sosyal medya kampanyaları, toplumsal farkındalık yaratma, kamuoyu oluşturma ve değişimi destekleme açısından etkili bir araç olarak kullanılırken, etik sorunlar, yanlış bilgi yayılımı ve “tıklama aktivizmi” gibi risklere rağmen, bazı önemli kampanyalar bireylerin, kurumların ve toplulukların küresel ve yerel meselelerde etkin rol oynayabileceğini göstermektedir.