RACIONALAUS KONSENSUSO PROBLEMA: J. RAWLSAS VERSUS J. F. LYOTARD’AS - Nida Vasiliauskaitė (Problemos)
Straipsnyje aptariami, lyginami ir analizuojami dviejų priešingiems šiuolaikinės politinės filosofijos poliams atstovaujančių teoretikų – vėlyvojo Johno Rawlso ir Jeano Francois Lyotard’o – požiūriai į racionalaus politinio konsensuso problemą. Siekiama atskleisti svarbesnius koncepcijų ypatumus, trūkumus ir vidinį nenuoseklumą, parodyti, kaip bendra antifundamentistinė nuostata sankcionuoja prieštaringas implikacijas, ir atkreipti dėmesį į tai, kad šios problemos supratimą sąlygoja išankstinės prielaidos apie episteminio pliuralizmo mastą ir jo sąsajas su politiniu diskursu (kad konsensuso galimybės arba negalimybės tezė suponuojama iš anksto). Prasminiai žodžiai: Rawlsas, Lyotard’as, racionalumas, konsensusas, diferendas.