Adorno normatív etikájának rekonstrukciós lehetőségei - Megyer Gyöngyösi (Elpis)
A tanulmány Adorno normatív etikájának három kurrens értelmezésével vitatkozik. Ezek közül kettő könyvként (Jay M. Bernstein: Adorno. Disenchantement and Ethics; Fabian Freyenhagen: Adorno’s Practical Philosophy. Living Less Wrongly), egy pedig tanulmányként jelent meg (Itay Snir: „The ’new categorical imperative’ and Adorno’s moral philosophy”). A kérdés rövid recepciótörténeti áttekintése után egy olyan problémát mutatok be, mely minden Adorno-értelmezés számára megkerülhetetlen nehézséget jelent. Ez a probléma a következő: úgy tűnik, Adorno filozófiája morális követeléseket támaszt az ágenssel szemben úgy, hogy az ágens képtelen e követeléseknek eleget tenni. Ez viszont összeegyeztethetetlen azzal az elvvel, miszerint a morális kötelesség az annak való megfelelés lehetőségét feltételezi. A tanulmányban előbb bemutatom, hogy a három szerző milyen módon igyekszik ezt a problémát megkerülni, majd amellett érvelek, hogy értelmezésük nem tekinthető sikeresnek.