Mimarlık Mirası Yapılarda Ek Mekan Tasarımlarının Değerlendirilmesi - Gizem Karaoğlu; Burcu Ayaz; Sema Balçık (International Journal of Mardin Studies (IJMS))
Binalar insanların kullanması için tasarlanmaktadır. Kullanıcı isteklerine cevap veremedikleri takdirde değişikliğe uğrayabilmektedir. Zamanla işlevini kaybeden ya da işlevi için yeterli olmayan binalar için yeniden kulanım önerileri üretilmektedir. Bu çalışmada, önerilerden biri olan ek mekân tasarımları üzerinde durulmuştur. Var olan binaya farklı şekillerde eklenen tasarımlar binanın kullanımına katkı sağlayacak yeni mekânlar oluşturmaktadır. Ek tasarımlar ihtiyaçlar doğrultusunda binalarda işlev değişikliğine neden olabildikleri gibi işlevini gerçekleştirmeye devam etmesine de yardımcı olmaktadır. Bu tasarımlarla binaların hayata yeniden dâhil olması, binaların sürdürülebilirliğine örnek oluşturmaktadır. Ek yapılacak binalara saygılı davranmak koşuluyla uygulanan farklı tasarım yaklaşımları bulunmaktadır. Oluşturulan ek, önceki yapı ile farklı dönemlere ait olduğunda yeni olanın malzeme, form ve işlev gibi farklılıkları binaları birbirinden ayırmayı kolaylaştırmaktadır. Bu şekilde var olan yapı ek ile yeni bir kimlik kazanmaktadır. Bu çalışmada yeniden kullanılmak üzere binalarda ihtiyaç duyulan ekler, konumlanmalarına, malzemelerine, formlarına ve yapıya kazandırdıkları işlevlerine göre incelenmiştir.