Koşullu ve Koşulsuz Kantil Regresyon Modelleri Türkiye’de Ücret Eşitsizliği Hakkında Farklı Ne Söylüyor? - Ebru Çağlayan; Fulden Kömüryakan (Journal of Economy Culture and Society)
Bu çalışmanın amacı, Türk işgücündeki ücret eşitsizliğini genelleştirilmiş Mincer ücret denklemi çerçevesinde, koşullu ve koşulsuz kantil regresyon yöntemleri ile tahmin ederek karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Bu amaç için 2018 Türkiye Hanehalkı Bütçe Anketi verileri analiz edilmiştir. Bu çalışma, Türkiye’de Mincer ücret denklemini koşulsuz kantil regresyon yöntemi ile inceleyen ve koşullu ve koşulsuz kantil regresyon tahmin sonuçlarını karşılaştırmalı olarak analiz eden ilk çalışmadır. Analiz sonuçlarına göre, koşullu kantil regresyon yönteminin ücret eşitsizliğini olduğundan daha az belirlediği, koşulsuz kantil regresyon yöntemine göre ise ücret eşitsizliğinin daha fazla olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar, Türk işgücü piyasasında ücret eşitsizliğinin olduğunu ve ücret eşitsizliğinin ücret seviyesinin düşük olduğu kesimlerde daha fazla olduğu hakkında kanıtlar sunmaktadır.