Određivanje lančanice nadzemnih strujnih vodova primenom geodetskih metoda merenja - Petar Nikolić; Dragan Marinović; Bojan Rakić; Goran I. Jovanović; Žarko Nestorović (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Lančanica nadzemnih strujnih vodova opisuje se primenom funkcije kosinus hiperbolički. Funkcija kosinus hiperbolički opisuje položaj nadzemnog voda koji bi on trebao da zauzima u prostoru i pogodna je pri projektovanju vodova. Pravi položaj nadzemnog voda u prostoru jedino je moguće odrediti merenjem odgovarajućih veličina koje omogućavaju izračunavanje njegovih koordinata u prostoru. Nadzemni strujni vod se u tom slučaju predstavlja diskretnim skupom tačaka, dok se parametri funkcije lančanice mogu odrediti nekom metodom matematičkog modeliranja na osnovu skupa tačaka. U ovom radu razmatra se određivanje položaja provodnika dalekovoda DV405 koji se nalazi nizvodno od brane Đerdap 1. Određivanje matematičkog modela zasnovano je na polinomnoj regresiji drugog reda. Dobijeni rezultati pokazuju visoku saglasnost modela i rezultata dobijenih merenjem. Pojedina značajna odstupanja izmerenih vrednosti i vrednosti dobijenih modeliranjem mogu se objasniti relativno velikim rastojanjima od tačaka sa kojih je merenje izvršeno do tačaka nadzemnog voda.