HERZBERG’İN ÇİFT FAKTÖR KURAMI VE ALT GELİR GRUPLARINDA BİR UYGULAMA: MERAM TIP FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ - Gülise GÖKÇE; Ali ŞAHİN; Yasin BULDUKLU (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Alt gelir grubundaki bireyleri motive eden ve onların örgüt amaçlarını benimsemesini sağlayan faktörlerin neler olduğunun araştırılması örgütsel başarı açısından önemlidir. Motivasyon konusunda pek çok çalışma yapılmış ancak; alt gelir seviyesindeki bireyleri motive eden unsurlar, bilimsel olarak yeterince araştırılmamıştır. Pek çok kişiye göre onları motive eden esas unsurlar, ekonomik ödüllerdir. Ancak bazı araştırmalar, bu gruptaki çalışanların psiko-sosyal faktörler tarafından da güdülenebildiğini ortaya koymuştur. Bu çalışmada da alt gelir grubunda bulunan bireyleri motive eden faktörlerin neler olduğu Herzberg’in “Çift Faktör Teorisi” çerçevesinde incelenmektedir.