Народно-музичне мистецтво як самобутнє явище української національної культури - Тетяна Пістунова (Вісник КНУКіМ: Серія Мистецтвознавство)
Соціокультурні виклики сьогодення, властиві як воєнній добі в Україні, так і світовому контексту (глобалізація, урбанізація, індустріалізація), призводять до трансформації процесів спадкоємності традиційної народно-музичної культури. Це, своєю чергою, викликає знищення локусів її побутування та сублімацію народного мистецтва в псевдонародне Заміна народно-музичних практик у традиційному середовищі на сценічні експерименти, часто без належного вивчення регіональних народно-музичних елементів, стає поширеним явищем.