Šumska zemljišta i fitocenološke karakteristike šuma crnog bora na području Ozrena - Velibor Blagojević; Zoran Govedar (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U radu su prikazana šumska zemlјišta i fitocenološke karakteristike planine Ozren. Raznovrsnost pedološkog pokrivača Ozrena uslovlјena je specifičnim ekološkim uslovima. Od pedogenetski faktora najveći uticaj na diferenciranje zemlјišta imaju geološki supstrat i relјef. Peridotit i serpentinisani peridotit su najrasprostranjeniji geološki supstrat u šumskim ekosistemima Ozrena. Na peridotitima proučeni su slјedeći osnovni tipovi zemlјišta: ranker, smeđe eutrično zemlјište i pseudoglej. U okviru osnovnih tipova definisane su niže sistematske jedinice: podtipovi, varijeteti i forme. Na planini Ozren proučene su i tri šumske fitocenoze i to: šume crnog bora (Pinetum nigrae serpentinicum subas. typicum Stefanović, 1962.) na rankeru i plitkom smeđem zemlјištu na peridotitu, šuma crnog bora (Pinetum nigrae serpentinicum subas. daphnetosum blagayane Stefanović, 1962.) na srednje eutričnom smeđem zemlјištu na peridotitu i šuma crnog bora (Pinetum nigrae serpentinicum subas. callunetosum Bojadžić, 1975.) na pseudogleju na peridotitu.