Avrupa Dokümantasyon Merkezleri: Bilkent Üniversitesi Avrupa Dokümantasyon Merkezi Örneği - Beyhan Karpuz (Türk Kütüphaneciliği)
Geçmişleri 1960’lı yıllara dayanan Avrupa Dokümantasyon Merkezleri, Avrupa Birliği’nin oluşturduğu politikalar, Birlik’ e katılan yeni ülkeler, bilim ve teknoloji alanında kaydedilen gelişmelere paralel olarak yayınları ve işlevleri ile zaman içerisinde farklılık göstermiştir. Ülkemizde Avrupa Birliği’ ne uyum sürecinde, bu merkezlerin önemi ve popülerliği her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada, Avrupa Dokümantasyon Merkezlerinin nasıl yapılandırıldıkları, statü ve amaçları, Türkiye’de bulunan Avrupa Dokümantasyon Merkezleri ve Bilgi Bürolarına yer verilmektedir. Bilkent Üniversitesi Avrupa Dokümantasyon Merkezi’ nin ve koleksiyonunun da tanıtıldığı bu yazıda, Merkez’in kullanıcılara sunduğu kaynaklar ve hizmetler, genel koleksiyonda yer alan Avrupa Birliği konulu kaynaklar, Avrupa Dokümantasyon Merkezi web sayfası, kullanıcı profili ve materyal kullanım istatistikleri hakkında bilgi verilmektedir.