Być Albo Nie Być Sztuki: Karykatura Polityczna i Malowanie dla Siebie u Ad Reinhardta - Leszek BROGOWSKI (Sztuka i Dokumentacja)
Autor wielu publikacji nt. Ad Reinhardta, Leszek Brogowski podsumowuje tutaj swoje wcześniejsze badania nad jego sztuką i podejmuje próbę interpretacji jego twórczości traktując nierozłącznie jego czarne malarstwo i jego ilustracje gazetowe, nie tylko te, dość już dobrze znane, które z poczuciem humoru objaśniają arkana sztuki nowoczesnej (seria „How to Look”), ale także ilustracje do rozmaitych artykułów nt. aktualności, które artysta publikował w lewicowej, studenckiej i komunistycznej prasie. Autor nie podąża tropem wielorako utalentowanego artysty, lecz kładzie nacisk na dezalienujący aspekt jego prac, tak od siebie odległych, jak rysunki satyryczne – śmieszne i zjadliwe, ale często bardzo trafne –, oraz czarne malarstwo, radykalne i niezmiennie takie samo. W konkluzjach uderza konstatacja, że oba te aspekty twórczości artysty, a mianowicie jego ilustracje satyryczne odnoszące się do kontekstu społeczno-politycznego i historycznego (w tym także do kontekstu sztuki nowoczesnej), oraz idea malarstwa jako programu działalności malarskiej wychodzącej poza ramy profesjonalnej pracowni i galerii sztuki, która może być uprawiana przez każdego, znalazły interesujący oddźwięk w sztuce kilka dziesięcioleci po sztuce konceptualnej, na którą jego wpływ jest już dzisiaj dobrze udokumentowany. Wnioski zawarte w tym tekście przywracają zatem sensowną ciągłość między pracami Ada Reinhardta i czterema artystami, których drogę próbuje autor w ten sposób objaśnić: Claude’em Rutault, Bernardem Brunonem, Ernestem T. i Laurentem Marissalem. Poświęcona im dokumentacja będzie z powodów technicznych zaprezentowana w Galerii Dokumentu Artystów numeru 32., w czerwcu 2025 roku; będzie to część II galerii poświęconej Ad Reinhardtowi oraz temu, co w dzisiejszej sztuce można nadal uznać za impuls, jaki nadał on dynamice sztuki.